Inför sjösättningen

 

Våren kom hastigt och ovanligt sent i år. För bara några veckor sedan rådde full vinter och nu har temperaturen klättrat upp mot tjugostrecket. Jag har en segelbåt, en Maxi 77 som ligger i sin vagga på vinterförvaringsställplatsen. Under vintern har jag börjat tvivla på om jag ska fortsätta vara båtägare. Att ha båt är både kostsamt och tidskrävande samt medför en hel del oro, sommar som vinter. Plötsligt kan en storm dra in och trots båten ligger i hamn är den inte helt säker. Även på vintern när båten står på land kan stormen ställa till rejäl skada. Den skulle t.ex. kunna få tag i den fastgjorda preseninngen så att den likt en spinnaker drar omkull både båt och vagga. Jag minns en stormig  vinternatt för ett par år sedan då jag fick tillbringa timmar med att försöka knyta fast den flaxiga presenningen i den vresiga vinden. Det gick helt enkelt inte men båten klarade stormen tack vare att jag krampaktigt höll mig fast i diverse tampar för att hålla allt på plats. Utmattad och stelfrusen svor jag att till våren skriva en Blocket-annons. Aldrig mer skulle jag utsätta mig för något liknande! En annan natt, strax innan båten skulle tas upp för säsongen, drog en nordostlig storm in. Nordostlig innebär att båtarna i vår hamn är näst intill helt oskyddade för havets brutala krafter. Då fick jag än en gång tillbringa natten med att knyta tampar kors och tvärs över hamnen för att båten inte skulle krossas som ett ägg. Återigen utmattad och stelfrusen svor jag att aldrig mer! Det är inte värt det, eller?

Så plötsligt kommer våren, fylld av härliga båtkänslor. Jag minns exakt varför jag skaffade båt och känner åter längtan efter de enorma vidderna ute till havs. Där är man blott en liten prick men själsligt så mycket större. De stormiga nätterna jag nästan grät mig igenom är som bortblåsta. Nu ska minsann båten slipas och målas, sen ska det tvättas och poleras. Masten ska svetsas, gardiner ska sys, lampor ska bytas, teakdäck ska skuras, motorn ska servas osv. För när jag är där ute på havet, en varm sommarkväll, då är det värt allt!

Nymålat
Glänsande däck
Sommar på Tjärö

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.