Tjugofyra timmar

24 timmar, det är vad vi har, varje dygn. Varken mer eller mindre oavsett hur mycket vi önskar oss fler, och nog känner många med mig att det inte riktigt räcker till. Tyvärr är det allt för ofta sömnen vi offrar för att pusslet ska gå ihop. Känns det igen? Dygnet har alltid haft 24 timmar och allt levande följer denna rytm. Hela vår biologi är anpassad och styrs av växlingarna mellan dag och natt, ljus och mörker, värme och kyla, ända ner på cellnivå. Att ignorera detta kommer få konsekvenser, förr eller senare.

Men ändå envisas vi med att till det yttersta pressa in göromål till bristningsgränsen av vad vi mäktar med. Varför? Och hur mycket måste vi egentligen ta oss för, varje dygn?

I ett samhälle där tempot kontinuerligt vrids upp, förväntas vi alla följsamt acceptera omgivningens tuffa krav. Men vi behöver nödvändigtvis inte accelerera om vi inser att det är vi själva som är de största slavdrivarna. Vi är inte maktlösa offer, oförmögna till förändring, men det kan vara bekvämt att tänka så och lägga ifrån sig ansvaret. Problemet kan vara föreställningen om framgång och lycka, där vi kanske lätt vilseleds i konsumtionsträsket?

Blir du lyckligare om du vinner 20 miljoner kronor? Svaret är ja, till en början. Pengarna kommer garanterat generera frihetskänslor. Du kan göra dig skuldfri och kan köpa dig allt du någonsin önskat. Men sen då? Flera undersökningar visar just detta, att pengar skänker en tillfällig lycka, men efter ett tag är allt precis som vanligt, oavsett förmögenheten. Det krävs ingen överdådig inkomst för att leva ett lyckligt liv, även om vi alla såklart gärna skulle vilja ha en bättre lön. Däremot är det viktigt att vi upplever en känsla av kontroll och möjlighet att påverka våra liv. Detta motverkar stress och gör oss gladare. Så om du har mycket pengar vore det rimligaste att köpa dig tid, inte lyx, så att du kan förverkliga det du verkligen vill, och inte det du tror du måste. Måsten är aldrig bra!

Den nya lyxen är inte en dyr bil utan ledig tid. Tänk att t.ex. få jobba 80 % istället för 100 %. Istället för fem dagar jobb och två lediga, jobbar du fyra och är ledig tre! En stor skillnad tycker jag, som kostar dig en rejäl slant varje månad, men du kanske fixar det? Kan du spara in på något? Kan en hobbyverksamhet genera en sidoinkomst som täcker upp? Har du verkligen övervägt möjligheten eller trampar du bekvämt på i gamla fotspår? Om du tänker nej, det är fullkomligt orimligt så återgår vi till tiden du ändå har, dina 24 timmar.

Du arbetar 8 timmar, sover 8 timmar och har således 8 kvar varje dag. Under dessa resterande ska mycket göras som att laga mat, diska, städa, mm. Alla tråkigheter men också allt som du tycker är kul. En effektiv planering kan frigöra mer tid än vi tror så att vi kan göra det vi verkligen vill och som får oss att må bra. Jag tror de flesta är bra på att planera in tråk-göromål, men glöm inte bort att planera in det roliga också. Tänk inte att du ska göra allt kul på tiden som bli över, för det blir inget över om du inte bestämmer dig för att det ska bli det. Glöm inte bort att du är den viktigaste personen i ditt liv, ta hand om dig så kommer både du och din omgivning bli vinnare.

Imorgon tar jag mig tid och sjösätter min båt. Det är bra för själen!

2 svar till “Tjugofyra timmar“

  1. Hej och vad kul att läsa här – det är ju en ära att få ha inspirerat en så klok blogg 🙂

    Det är nog dags att se över den där gamla industriella strukturen över dygnets timmar – som ju också infördes när en vuxen var hemma och tog hand om all markservice. Undrar om de skulle ha räknat likadant om alla hade jobbat heltid då?

  2. Kristoffer Olsson skriver: Svara

    Tack så mycket! 🙂

    Det finns mycket gott att hoppas på. Inbillar mig att det blir vanligare att arbetsgivare oftare låter sina anställda välja när de vill jobba. Så att det viktigaste inte blir exakt hur många timmar man gör och när man gör dem, utan vad man gör. Sen beror det så klart på vad man jobbar med. Men att förfoga över vår tid tror jag vi mår bra av, så kan vi undvika låsta positioner i markservicen 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.