Halens naturreservat

Egentligen längtar jag efter hög luft, vidder och vackra fjäll. Vår svenska fjällvärld fascinerar och berör mig på så många sätt, men idag hittade jag naturupplevelser på betydligt kortare avstånd. Tre mil hemifrån i Olofströms kommun finns Halens naturreservat med flera vackra vandringsleder i en varierande terräng. Det är lätt att bli lite hemmablind men när bokskogen blir fullkomligt limegrön av grönska är det svårt att inte häpnas av förvandlingen.

 

Jag och familjen valde Rödhultsrundan, en lagom runda på 6,6 km som går igenom vacker bokskog men även genom partier med gran. Från parkeringen går du ca 4 km innan du kommer fram till sjön Halen och lägerplats Bergatorpet. Blekingeleden passerar även denna fina lägerplats där det finns gott om vindskydd, grillplatser och toalett. En lyx i sammanhanget är att kommunen förser grillplatserna med gratis ved.

 

Har du vägarna förbi och är sugen på en fin naturupplevelse kan jag verkligen rekommendera Halen med dess omgivningar. Sommartid utgör Halen tillsammans med sjöarna Raslången och Immeln ett populärt besöksmål för kanotister. Gillar du att paddla i smalare vattendrag omgiven av lummig skog ska du välja Halen och Raslången. Immeln är större med öppnare vatten vilket utsätter dig för mer vind. Runt sjöarna finns gott om rastplatser med vindskydd för övernattningen. Sommaren i all ära, men jag och en kompis brukar paddla i oktober. Då får man en garanterad stressfri upplevelse. Du kommer antagligen inte möta någon annan människa på din tur genom det höstvackra landskapet. Ibland är det just detta man behöver. Men nu ser jag fram mot sommaren och allt som hör denna till.

Lägerplatsen Bergatorpet vid sjön Halen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.