Alsumpskogen

Jag erkänner att jag tills nyligen aldrig hört talas om Alsumpskogen. För ett tag sedan föreslog några vänner att vi skulle åka dit, till den regnskogslika Alsumpskogen norr om Finjasjön i närheten av Hässleholm. Enbart namnet väckte min nyfikenhet. Dessutom påstås det att området har världens längsta alsumpskogsspång! Detta måste ju bara upplevas, så idag tog vi oss dit i ren nyfikenhet.

Att hitta till Finja var lätt, men någon skyltning till Alsumpskogen kunde vi inte finna. För en stund började jag tvivla. Skulle detta bli ett fiasko?! Varför var denna sumpskog med sin världsrekordsspång inget man stoltserade med i byn? Ett välkomstcenter med souvernirbutik, eller åtminstone en skylt vid ankomstmålet hade man väl kunnat vänta sig? Efter att ha letat med bilen en stund på gropiga grusvägar, hittade vi en parkering med parkeringsförbud. Då någon annan också hittat dit och parkerat följde vi samma exempel. Sen började vi leta efter sumpskogen och efter att ha gått fel ett par gånger kom vi såsmåningom till världens längsta alsumpskogsspång! Där låg den framför oss, som garderoben till Narnia.

Alla mina förväntningar infriades, detta var verkligen unikt! Den 1,6 km långa spången slingrade sig elegant genom den regnskogslika träskmiljön. Runt omkring oss doftade svagt av svavelaktiga sumpgaser, hackspettar hördes hacka i de alträd som gått hädan och blivit bebodda av diverse insekter. Naturen var vackert orörd av människan och om någon skulle våga sig utanför spången väntar antagligen en ovärdig träskdöd. Under vår promenad kunde vi läsa om Klibbalens livsvillkor, intressanta och ovanliga växter, torv, svunna tider och gammal sjöbotten. När jag tänker efter förstår jag varför man valt bort skyltning och välkomstcenter. Det ingår i helhetsupplevelsen att på egen hand söka, finna och häpnas över detta ovanliga och smått surrealistiska inslag i den skånska naturen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.