Tankar i natten

Sommarledigheten har börjat och den sköna välbekanta känslan av lugn och frihet smyger sig på. Introspektivt ser jag mig själv, på gott och ont. Jag reflekterar över stunder som varit, bra och mindre bra stunder där jag önskar jag hanterat situationen annorlunda. För att inte frambringa en negativ snöbollseffekt försöker jag fokusera på bra saker, komplimanger jag fått eller stunder där jag varit nöjd med mig själv. De senaste månaderna spelas nästan ofrånkomligt upp i revy som för att bringa ordning i ett rörigt minne. Jag konstaterar att tiden verkligen går och är ok med det så länge jag äger den.

Det är märkligt med minnet, att vi minns det som passar rådande sinnesstämning. Jag känner mig nöjd och glad och den behagliga känslan tenderar att locka fram matchande minnesbilder. Ett trevligt minne leder tacksamt nog till flera behagliga minnen. Tyvärr råder även motsatsen, men inte ikväll. Ikväll ser jag möjligheter och känner mig inspirerad att ta för mig. I mitt senaste inlägg listade jag en del trevliga saker jag tänker göra i sommar. Det slog mig hur uppenbart viktig naturen är för mig. Vad är det med denna natur som lockar mig så? En viktig aspekt är nog att jag söker kontraster till min ofta hektiska och väldigt sociala vardag. Jag gillar verkligen att arbeta med människor, det ger så mycket tillbaka och det är en stor tillfredsställelse att få hjälpa någon att nå sina mål. Men ibland tar alla dagliga möten på krafterna och jag behöver komma ifrån för att återhämta mig. En annan förklaring är enkelheten. I naturen kan jag bara få vara, långt bortom otäcka upprörande nyhetsflöden som jag inte kan låta bli att förhålla mig till. På vandringen kan jag vara i nuet och behöver inte ta ställning eller besväras av människans alla dumheter. Av samma anledning är denna blogg en frizon från politiska ställningstagande och argumentation. Inte för att det är oviktigt utan för att jag behöver komma bort från detta då det ofta skapar dålig stämning och irritation. Enkelheten rymmer även en annan aspekt knuten till människans behov av tillfredsställelse. Jag blir allt mer övertygad om att vi jagar fel värden i livet. Det materiella blir lätt en drog vi ständigt måste öka dosen av för att få önskad effekt. Det materiella blir också lätt en måttstock vi jämför oss med och som definierar lycka och framgång. Detta vill jag undvika genom att oftare växla pengar mot tid; tid att göra saker som verkligen är betydelsefulla och som får mig att må bra. I sommar har jag tid att göra trevliga saker som att paddla kanot och tälta, men också fundera över hur jag kan förändra min vardag till det bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.