Nöjdheten

Sommarens tankar har handlat mycket om valmöjligheter, kompassriktningar och vad som verkligen är viktigt. Jag har funderat, och kanske egentligen inte kommit fram till så värst mycket. Men en viktig sak tar jag med mig och försöker hålla fast vid, nämligen att jag kan göra vad jag vill! Smaka på den! Inte så illa va? Jag är inte fastlåst i bojor, livegen eller dömd. Nej det är inte predestinerat, jag kan faktiskt välja, och den vardag jag just nu lever är ett medvetet och övervägt val. Däremot är jag skyldig mig själv att då och då fråga mig om jag spenderar min tid på bästa sätt.

Idag har jag funderat mycket över vad jag har, i kontrast till vad jag inte har. Det är ju så, tror jag, att de flesta av oss ofta hellre ser det halvtomma glaset snarare än det halvfulla. Vad det beror på kan ju diskuteras; kanske är det för att grannens bil är finare än din? I vilket fall vaknade jag i morse och kände en stor tacksamhet för att jag och min familj är friska. Detta är den största av alla rikedomar men samtidigt något vi kanske ofta tar för givet. Genom mitt arbete träffar jag dagligen många människor som har funktionshinder eller degenererande sjukdomar och jag kan lova att vardagen verkligen plötsligt kan förändras till något helt annat. Nu kan vi ju inte ständigt uppehålla oss vid tankar om sjukdom och misär, men lite perspektiv, ödmjukhet och tacksamhet är vi nog betjänta av.

Min farmor hade ett broderi hängande på väggen i sitt kök. Hon hade broderat det själv och bestod av texten ”rik nog som nöjd är”. Jag minns att jag som barn grubblade mycket över denna text för farmor och farfar var ju inte rika, och dessutom uppmanade hon alltid till sparsamhet, för det var ju inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som gjorde skillnaden. Idag förstår jag vad hon menade. Den handlade inte först och främst om pengar utan om tacksamheten över allt de hade, som möjliggjorde nöjdhet i livet.

Konsten att vara nöjd är svårbemästrad. Ligger det i våra gener att ständigt sträva efter mera, eller är det ett mönster format av marknadskrafter och strävan efter evig ekonomisk tillväxt? Jag tror, precis som farmor, att vi kan vara nöjda utan större ekonomiska medel. Jag är så tacksam för att jag har en fantastisk familj och underbara vänner. Imorgon kör jag till mitt jobb som jag trivs med, och när jag kommer hem springer jag en löprunda med min dotter, för mitt otäcka nageltrång har blivit bättre och enbart detta är en bra anledning till att känna nöjdhet över tillvaron.

Vår dotter Elma, när vi var ute och tog några bilder med systemkameran. Elma har tagit fotot överst i inlägget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.