Att fira jul i fjällen

Julfirandet är antagligen det mest traditionsbundna vi har. De flesta håller nog med om det och det finns ju anledningar till varför vi längtar efter julen med allt vad den har i sitt sköte. Det finns något tryggt och lugnande med att allting är som det alltid varit, och någon stans där mitt bland pynt och invanda rutiner hoppas och längtar vi efter att den där ljuvliga julkänslan ska infinna sig. Tyvärr inträffar det allt mer sällan och i bästa fall som fragment av hur det en gång var.

En jul i Blekinge består traditionsenligt av tio plusgrader, långt grönt gräs som behöver klippas och vårlökar som tror det är vår. Har man tur så regnar det vilket jag föredrar framför en värmande sol. Någon enstaka gång har man häpnats av frost på julaftons morgon och då får man se till att vara nöjd och glad. Någonstans hoppas man ju ändå att det närmast otänkbara ska inträffa; fullskalig vinter, totalt insnöade och avskärmade från all civilisation med den öppna brasan som livlina och trygg vän. I detta utsatta tillstånd kan man naturligtvis inte annat än bara vara. Jag håller brasan vid liv genom att lägga på ett vedträd då och då. Kylen är fylld med god mat och dryck och att ge sig ut med bilen är otänkbart. 

Efter att ha funderat länge och väl kom vi fram till att detta inte är en ouppnåelig utopi. Vi skulle ju faktiskt kunna fira julen i fjällen. Så vi bokade en stuga i Idre där vi varit så många gånger tidigare och i skrivande stund sitter jag och reflekterar över julveckan som snart är över. Jag sitter ensam uppe och klockan är strax elva på kvällen, jag är nöjd och konstaterar att det blev riktigt mysigt och bra! Det är en ynnest att äga sin tid och spendera dagen med skön skidåkning i ett riktigt vinterlandskap. Efter en överdos av friskluft och vinter tinar vi upp i bastun och njuter sedan av utsikten genom fönsterna över den milsvida fjällutsikten. Det här kan mycket väl bli början på en ny tradition.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.